Kun aikansa on tehnyt kävelylenkkejä kaupunkialueella, voi alkaa harrastamaan geokätköilyä Puerto de la Cruzissa ja sen ympäristössä! Geokätköily on oiva tapa laajentaa paikallistuntemusta ja saada lomaan seikkailua ja jännitystä. Geokätköilyn avulla löytää myös sellaisia paikkoja, mihin ei ikinä muuten tulisi mentyä.

Itse olen harrastanut geokätköilyä pari vuotta ja löydettyjä kätköjä on kertynyt tähän mennessä 74 kappaletta. Ensin aloitin kätköjen etsimisen kotiseudulta. Vähitellen reviiri alkoi laajentumaan kotinurkilta kauemmaksi ja nykyään etsin kätköjä aina kun siihen tulee tilaisuus, niin Suomessa kuin ulkomailla.

Miten geokätköilyn voi aloittaa?

Geokätköilyharrastus on helppo aloittaa: kannattaa ensin tutustua ihan perusohjeisiin, joita löytyy netistä muun muassa Geokätköt.fi -sivustolta tai Geocache.fi -sivustolta. Sitten lataa kännykkään geokätkö-sovelluksen ja ei muuta kuin ensimmäistä kätköä etsimään!

Minulla on käytössä iPhone-puhelimessani Geocaching -sovellus, jonka saa ladattua Applen sovelluksista. Sama sovellus on saatavissa myös Android-laitteille. Periaatteessa aluksi pärjää hyvin ilmaisellakin versiolla, mutta itse ainakin hyvin pian kätköilystä innostuessani ostin maksullisen Premium-jäsenyyden, jonka hinta on 29.90 euroa vuodessa ja jolla saa kätköilyä helpottavia lisäominaisuuksia käyttöön. Halpa hinta harrastuksesta, jossa saa liikunnan, ulkoilun ja jännityksen samassa paketissa!

Geokätköilyn perusideana on puhelimen sovelluksen avulla ensin valita, mitä kätköä lähtee etsimään. Sovellus kertoo perustiedot ja kuvauksen kätköstä. Samalla se toimii myös kompassina, joka ohjaa mihin suuntaan pitää kulkea ja kuinka pitkä matka kätkölle on. Sovelluksessa näkyy myös muiden jo kätkön löytäneiden kirjauksia ja niistäkin voi vähän saada lisäneuvoja. Yleensä kätköä ei paljasteta kirjauksissa kuitenkaan liian selkeästi, jotta löytämisen iloa riittää muillekin.

Löytämisen haastetta ja riemua

Kuulostaa helpolta, eikö? Helppo osuus onkin yleensä siinä, kun lähtee kulkemaan kätkön suuntaan. Haastava osuus alkaa siinä vaiheessa, kun sovellus näyttää, että kätkölle on alle 20 metriä. Silloin pitää alkaakin jo tarkasti silmäilemään ympäristöä ja arvailemaan, missä kätkö voisi olla piilotettuna. Se on usein helpommin sanottu kuin tehty. Piilopaikat voivat olla todella haastavia. Lisäksi jos paikalla on muita (ei geokätköileviä henkilöitä), täytyy kätköä yrittää etsiä huomaamattomasti.

Olen useamman kerran lähtenyt nappaamaan jotakin kätköä ajatuksena, että sehän on helppo puolen tunnin keikka. Sitten olenkin pyörinyt pari tuntia kätköpaikalla koluten jokaisen kiven, kannon ja kolon, kynnenaluset ja polvet ihan multaisina ja likaisina. Mutta voi sitä riemua, kun kätkö vihdoin löytyy! Toisinaan on kyllä ollut pakko luovuttaa pimeän tullessa tai kertakaikkiaan kun kätköä ei vaan löydy.

Alla kuva yhdestä suhteellisen nopeasta ja helposta löydöstä Puerto de la Cruzissa.

geokätköilijä puerto de la cruz

Miltä geokätkö näyttää?

Kätköt ovat yleensä pieniä muovirasioita tai -purkkeja, joiden sisällä on logivihko, johon kirjataan päivämäärä ja oma nimimerkki (tunnus, jolla geokätkösovellus rekisteröidään). Kätköt voivat olla suhteellisen isoja pakastusrasian kokoisia purkkeja mutta myös ihan minikokoisia (peukalonpään kokoisia) magneettipurkkeja ja kaikkea näiden väliltä. Useimmiten ne on naamioitu maastoon sopivan väriseksi ja vähintään peitetty kiviröykkiöllä tai jollain muulla tavalla (voivat olla ilmassakin korkealla puussa tai ihan missä vaan).

geokätköilijä kätköllä puerto de la cruzissa

 

Logivihkoon kirjaamisen lisäksi kätkö kuitataan vielä sovellukseen ja samalla sinne voi kirjoittaa omat terveiset ja kokemukset kätkön etsimisestä. Mutta liian paljon ei saa paljastaa!

Perusvarusteina kätköilemään lähtiessä minulla on yleensä mukana kynä (joissakin kätköissä saattaa olla kynä, mutta kaikissa ei), vara-akku kännykkää varten (kun puolentunnin aiottu kätköreissu muuttuukin kolmen tunnin reissuksi), nenäliinoja ja kosteita/desinfioivia kertakäyttökäsipyyhkeitä (multaisia käsiä varten) sekä juotavaa ja jotain pientä evästä. Ihan kaupunkialueella eväitä ei välttämättä tarvitse, mutta luontoon lähtiessä joka kerta jano ja nälkä yllättää, kun kätköreissusta tuleekin suunniteltua pidempi.

Geokätköilyä Puerto de la Cruzissa

Alla on ote sovelluksen näyttämästä kartasta, josta näkyy, mistä kaikkialta kätköjä löytyy Puerto de la Cruzin alueelta. Itse aloin harrastamaan geokätköilyä Puerto de la Cruzissa toissa talvena. Keltaiset hymynaamat tarkoittavat kätköjä, jotka olen jo löytänyt. Vihreillä, sinisillä, oransseilla ja punaisilla palloilla on oma merkityksensä eli ne kuvaavat erilaisia kätkötyyppejä, joita en vielä ole löytänyt. Hyvä kuvaus eri kätkötyypeistä sekä muutakin sanastoa ja ohjeistusta löytyy tästä blogista.

geokätköt puerto de la cruzissa

Hienoja kätköjä tällä reissulla

Nyt tällä reissulla on on ollut muutama hieno kätköpaikka, joista kansikuvan kalliomaisema kuvaa yhtä. Kyseisessä paikassa oli todella upeat maisemat ja aika jyrkkä laskeutuminen melkein alas rantaan saakka (onneksi oli hyvä polku kuitenkin). Kätkö löytyi lopulta vähän pelottavasta paikasta. Alla kuvia kätköpaikasta sen enempää kuitenkaan paljastamatta tarkkaa sijaintia. Mutta helpolla ei päässyt ja pimeää oli!

 

 

Kolme muuta kätköä tällä reissulla löytyivät toisesta erikoisesta paikasta, joka vaati myös rohkeutta ja seikkailumieltä. Haastavaksi tuon kätköpaikan teki se, etten osannut sovelluksen kartan perusteella päätellä, mistä olisi paras reitti päästä kätköpaikalle. Ympärillä oli isoja aidattuja banaaniviljelmiä, jonne ei ole ulkopuolisilla asiaa. Niinpä tein aika pitkän turhan kiertolenkin, ennen kuin löysin parhaimman lähestymispaikan. Olin aiemmin ollut jo tosi lähellä, mutta en vieraassa ympäristössä uskaltanut lähteä ihan tuntemattomille epämääräisille poluille yksinäni. Alla kuvia tuosta kätköreissusta.

 

banaaniviljelmä geokätköilyä puerto de la cruzissa

 

Mieleenpainuvin geokätkö Puerto de la Cruzissa

Yksi ehkä mieleenpainuvimmista kerroista harrastaessani geokätköilyä Puerto de la Cruzissa on ollut kauniilla Taoron puiston alueella. Kävin etsimässä kyseistä kätköä sillä reissulla parikin kertaa. Kolusin mielestäni ihan joka paikan ja kolon, mutta kätköä ei vaan löytynyt. Mieheni, joka ei ole niin innostunut geokätköilystä ja harvoin tulee mukaan, tuli toisella kerralla mukaan. Hän istui läheisellä penkillä sen aikaa ja vahti jästejä (= muita ulkopuolisia, joille kätköä ei saa paljastaa).

 

taoron rappuset geokätköilyä puerto de la cruzissa

 

Minä käänsin taas kertaalleen jokaisen mahdollisen irtonaisen kiven kyseiseltä paikalta, ja yhtäkkiä näinkin jotain kiiltävää yhden murikan takana. Olin ihan varma, että nyt se kätkö löytyi. Mutta kun tarkemmin tutkin kiiltävää pakettia, tajusin että eipä taidakaan nyt olla kyseessä geokätkö. Kiiltävän folion sisällä oli muoviin käärittynä jotakin vihreää mössöä. Sen tarkemmin tässä arvailematta, mitä se mahtoi olla, niin paketoin sen silloin äkkiä takaisin folioon ja työnsin takaisin kivenkoloon ja lähdimme miehen kanssa kiireenvilkkaa muihin maisemiin. Sillä reissulla se kätkö jäi siis löytämättä.

Kätkö jäi kuitenkin vaivaamaan mieltäni ja ennen seuraavaa reissua Puerto de la Cruziin ehdin kotona lukea muiden kätkönlöytäneiden kirjauksia. Arvelin vihdoin oivaltaneeni, mistä se kätkö oikeasti löytyy. Niinpä seuraavalla reissullamme lähdin taas etsimään tuota kätköä, tällä kertaa varusteena myös pieni muovipussi, jonka laitoin käteni suojaksi ennen kuin työnsin käteni sellaiseen paikkaan, mihin en aiemmin ollut uskaltanut. Ja hiphei, sieltähän se löytyi, vihdoin!

Uudet geokätköt odottavat

Nyt alkaa olla Puerto de la Cruzin  kaupunkialueen kätköt pian löydetty, joten seuraavalla reissulla täytyy alkaa laajentamaan geokätköilyä kaupunkialueen ulkopuolelle. Siihen tarvitsee melkein kyllä auton, joten täytyy yrittää saada mies suostuteltua mukaan kuskiksi. Geokätköily on nimittäin paljon kivempaa porukassa kuin yksin. Yksin vieraassa ympäristössä on myös riskialtista liikkua, jos esimerkiksi vaikka kalliolla jalka lipeää tai kivenmurikka tipahtaa päähän. Kannattaakin aina pitää järki päässä ja malttaa mielensä, kun lähtee oikaisemaan reittejä kätkön kiilto silmissä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että geokätköilyyn tulee nimittäin himo!

Suosittelen geokätköilyä Puerto de la Cruzissa kaikille, jotka haluavat vaihtelua lomaan tai arkeen! Loppuun vielä yksi kuva kauniista Taoron puistosta, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla ilman geokätköilyäkin.